Χελωνοσπηλιά 16 Μαρτίου 1821 – το πρώτο κελάηδημα

Το πρώτο “κελάηδημα” των τουφεκιών του 1821, έγινε στις 16 Μαρτίου 1821, στην θέση Χελωνοσπηλιά, κοντά στην Λυκούρια Καλαβρύτων, στην βορειοκεντρική Πελοπόννησο, όταν οι Χονδρογιανναίοι και άλλοι, με εντολή του Ασημάκη Ζαΐμη, πήγαν να σταματήσουν φορτώματα με χρήματα που πήγαιναν προς Τρίπολη, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Αγώνα.

Η ενέργεια εκείνη, έγινε παραμονή της εορτής του Αγίου Αλεξίου (+17 Μαρτίου) στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου, με το πρόσχημα ακριβώς της εορτασμού της Μονής, όπου θησαυρίζεται η κάρα του Αγίου, δώρο του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1.398 μ.Χ., ήταν συγκεντρωμένοι Προεστοί και Παλαιών Πατρών Γερμανός, για να αποφασίσουν και επίσημα την κήρυξη της Επανάστασης και το τελικό σχέδιο δράσης, ενώ ήδη αναζητούνταν επίμονα από τους Τούρκους, που είχαν διατάξει την παρουσία τους στην Τρίπολη, ώστε να τους έχουν ομήρους!

Ο Ασημάκης Ζαΐμης, βλέποντας στις συνεχείς συσκέψεις στην Αγία Λαύρα από τις 13 Μαρτίου, πως κάποιοι δίσταζαν καλοπροαίρετα, ώστε μην γίνουν αφορμή και χαθεί το γένος, όπως στις σφαγές των Ορλωφικών του 1770, έστειλε επίτηδες τον Χονδρογιάννη να χτυπήσει Τούρκους και να πάρει τα χρήματα, για να ωθήσει σε άμεση απόφαση την επιτελική σύναξη της Αγίας Λαύρας!

Πράγματι, μόλις μαθεύτηκαν τα γεγονότα της Χελωνοσπηλιάς στο Μοναστήρι, χάθηκε δια μιας κάθε δισταγμός, γέμισαν οι καρδιές ξαφνικά παλικαριά, ανδρεία, πίστη και περηφάνεια! Όλοι είχαν καταλάβει πως δεν έπαιρνε πλέον ούτε λεπτό αναβολή η Επανάσταση και η κήρυξή της, που έγινε έτσι άμεσα στην Αγία Λαύρα, με το κεντητό Λάβαρο της Θεοτόκου!

Το Λάβαρο εκείνο, που υπάρχει ως τώρα, πήρε μέρος τότε στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821, ενώ παράλληλα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κινήθηκε προς Πάτρα για την απελευθέρωσή της, αλλά και την γραπτή ενημέρωση των Πρεσβευτών των Μεγάλων Δυνάμεων, που διατηρούσαν εκεί Προξενεία, για την επίσημη κήρυξη της Επανάσταση των Ελλήνων, όπως και έγινε με επιστολή την επομένη, στις 26 Μαρτίου 1821!

Ταυτόχρονα στον νότο, για τους ίδιους λόγους, είχε ήδη επαναστατήσει πρόωρα και η Μάνη στις 17 Μαρτίου 1821, με την Καλαμάτα να ελευθερώνεται πανηγυρικά στις 23 Μαρτίου, από Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα, που επίσης απέστειλαν ανακοίνωση της Επανάστασης “εις τα ευρωπαϊκάς αυλάς”!

Το ποτάμι είχε πια ξεχειλίσει παντού. Οι Έλληνες δεν κρατιόταν. Και η Παναγιά ήταν μαζί τους!

© Ψηφιακό Μουσείο 1821 – 1821Museum.gr

One thought on “Χελωνοσπηλιά 16 Μαρτίου 1821 – το πρώτο κελάηδημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *