Αναπαράσταση Ορκωμοσίας σε Μάνη – 17 Μαρτίου 1821

Οι υποψίες των Τούρκων, τα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. η φυλάκιση Προκρίτων και Μητροπολιτών στην Τρίπολη “για να μην έχει κεφαλή ο ραγιάς”, η ύπαρξη ή όχι μεγάλων μονάδων τουρκικού στρατού, ώθησαν κάποια μέρη να εξεγερθούν νωρίτερα και άλλα αργότερα, από την κεντρική και αμετάθετη, με απόφαση Υψηλάντη, επίσημη ημέρα κήρυξης της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Παναγιάς, του ευαγγελισμού πλέον του Γένους!

Η Μάνη, το πιο ελεύθερο, σχεδόν αυτόνομο, κομμάτι Ελλάδας μέσα στην Τουρκοκρατία, δεν ήταν δυνατό να υστερήσει, αλλά αντίθετα, να πρωταγωνιστήσει στον Αγώνα της Ελευθερίας, ξεκινώντας την Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821! Την ίδια μέρα που αποφασιζόταν και στην Αγία Λαύρα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Μονής για τον Άγιο Αλέξιο (δείτε και εδώ).

Στην γραφική, πέτρινη πλατεία της Αρεόπολης, μπροστά στην Εκκλησία των Ταξιαρχών, οι Μανιάτες με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, με την ευλογία των Ιερέων και την σημαία “Νίκη ή Θάνατος και Ταν ή Επί Τας”, κήρυξαν την Επανάσταση, με σκοπό να βαδίσουν έπειτα, μαζί με Κολοκοτρώνη και Παπαφλέσσα, για την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821), την συγκρότηση της Μεσσηνιακής Γερουσίας και την έκδοση ανακοίνωσης “προς τα ευρωπαϊκάς αυλάς”!

ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

© Ψηφιακό Μουσείο 1821 – 1821Museum.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *