Κολοκοτρώνης, Δερβενάκια – το ψηφιδωτό της μάχης

Ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Νίκου, αποτύπωσε με εκπληκτικό τρόπο για πρώτη φορά, την φοβερή Μάχη του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια, όπου μια χούφτα Έλληνες, με αρχηγό λιοντάρι, συνέτριψαν 30.000 τακτικό στρατό του Δράμαλη, σώζοντας κυριολεκτικά την Ελλάδα, στις 26 Ιουλίου 1822, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής!

Η ζωντάνια της Μάχης είναι μοναδική, όπως και οι επιλεγμένες στρατηγικά θέσεις των Ελλήνων, αλλά και ο πανικός των Τούρκων μέσα στα στενά.

Ο πίνακας του Γιάννη Νίκου μας βάζει κυριολεκτικά μέσα στην Μάχη, μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Παπαφλέσσα και όλη την ξέφρενη ελληνική παλικαροσύνη.

Μα ο Γέρος του Μωριά, είχε και ένα άλλο, ουράνιο στρατήγημα, χάρη στην μεγάλη και σωτήρια πίστη του σε Χριστό και Παναγία. Από την πρώτη στιγμή της μάχης, είχε βάλει τους Ιερείς να ψέλνουν ασταμάτητα στην Υπέρμαχο Στρατηγό, που έβαλε και πάλι στο άγιο χέρι της. Και τελειώνοντας με τέτοιο θρίαμβο, ο Κολοκοτρώνης ανηφόρησε στο Μοναστήρι, για της αφιερώσει το τάμα του. Γιατί έτσι, με Πίστη και γενναιότητα έρχονται οι νίκες. Έτσι σώζεται η πατρίδα.

Φτιάξτε εδώ το ψηφιδωτό της θρυλικής Μάχης, της πελώριας Νίκης στα Δερβενάκια, τιμώντας όλους τους ήρωές της, που έμοιασαν Λεωνίδες και Μεγαλέξανδρους εκείνη την ευλογημένη μέρα του έθνους.

© Ψηφιακό Μουσείο 1821 – 1821Museum.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *